[COMUNICAT] PAH Anoia abandona la taula pel dret a l’habitatge de Piera

Avui fa més de dos anys, el 29 de gener de 2015, la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca de l’Anoia impulsà la creació de la Taula pel dret a l’habitatge de Piera, i hi vam assistir des del seu naixement, el 29 d’octubre de 2015. Els objectius de la Taula eren: coordinar les actuacions en matèria d’habitatge de l’administració local i de les diferents entitats socials; agilitzar l’intercanvi d’informació; i vehicular la proposta de mesures urgents a favor del dret a l’habitatge. Pensàvem, i continuem pensant, que una iniciativa com aquesta podria ser molt útil.

No obstant, durant aquests mesos hem constatat repetidament la seva ineficàcia, i és per això que l’assemblea de PAH Anoia ha decidit desvincular-se de la Taula pel dret a l’habitatge de Piera. No assistirem a més reunions perquè considerem que els compromisos adquirits en ella, i els objectius plantejats inicialment, no s’estan complint.

En particular, volem deixar constància dels següents incompliments i/o desacords:

  • 1. El gener del 2014, el Ple de l’Ajuntament de Piera va aprovar per unanimitat la moció presentada per la PAH per sancionar els pisos permanentment desocupats de les entitats financeres. Més de tres anys després, no s’ha iniciat ni un sol expedient contra cap banc. Com a ciutadans, ens continua sorprenent (i indignant) que s’aprovin mocions per a no complir-les.

    En un estat on només el 2016 s’han produït més de 60.000 desnonaments (16.000 a Catalunya), el que representa una mitjana de 166 llançaments al dia; on el parc d’habitatge públic de lloguer és inferior al 2% (enfront d’entre el 20% i el 30% a la UE-15); i on les mateixes entitats financeres que han estat rescatades amb més de 75.000 milions de € de diners públics continuen deixant al carrer a milers de famílies, promoure el lloguer social dels pisos buits dels bancs, i multar aquells que no ho acceptin, és una mesura d’emergència i de mínims. A això s’afegeix la situació concreta de Piera i de la resta de municipis de la comarca, que compten amb un parc d’habitatge públic clarament insuficient. Segons dades oficials de l’Agència Catalana de l’Habitatge, a Piera hi ha almenys 163 habitatges de bancs que porten buits més de dos anys.

    No obstant això, i després de nombroses reunions de la Taula, no s’ha iniciat ni un sol expedient per a mobilitzar els pisos dels bancs. Som conscients que el tràmit administratiu requereix el seu temps, però sembla evident que tres anys són més que suficients per encetar el procés. Prova d’això és que altres municipis de la comarca ja fa un temps que han iniciat els expedients.

    Per tant, la nostra conclusió és que hi ha una manca absoluta de voluntat política per a sancionar els bancs i obligar-los a posar en lloguer social part del seu parc d’habitatges. Habitatges que, en gran majoria, provenen de famílies desnonades, i que romanent buits es deterioren i creen problemes d’insalubritat.

  • 2. Com hem comunicat en les reunions de la Taula, considerem que convindria fer més difusió entre la ciutadania sobre la part de pobresa energètica de la Llei 24/2015, que continua vigent. En particular, de la possibilitat de sol·licitar l’informe d’exclusió residencial per evitar el tall de subministraments bàsics. En aquest sentit, recordem que el gener del 2015 el Ple de l’Ajuntament de Piera va aprovar també la moció «de suport a la Iniciativa Legislativa Popular per fer front a l’emergència Habitacional i la Pobresa Energètica«.

  • 3. Considerem que la postura de l’Ajuntament de Piera de denegar l’empadronament a les famílies que, forçades per la seva situació econòmica i sense cap altra alternativa, s’han vist obligades a ocupar un habitatge buit, vulnera la legalitat. Les disposicions legals i els informes del Síndic de Greuges són clars al respecte, i estableixen que «el padró dóna fe de la residència habitual al municipi i del fet que un determinat habitatge és el domicili habitual de la persona inscrita, aspectes que l’ajuntament està facultat per comprovar. Per contra, el registre del padró d’habitants no dóna fe de cap facultat possessòria de la persona inscrita sobre l’habitatge declarat, sinó només de la residència en aquell domicili«. El padró és, per tant, independent de la situació jurídica de l’habitatge. Aquesta denegació de l’empadronament dificulta encara més la situació de les famílies més vulnerables.

Continuarem treballant i reunint-nos amb l’Ajuntament de Piera com hem fet sempre, i no descartem adherir-nos a qualsevol iniciativa municipal que sigui realment útil. Valorem, però, que actualment la Taula pel dret a l’habitatge no ho és, i d’aquí la decisió que avui fem pública.

Piera, a 29 de març de 2017

PLATAFORMA D’AFECTADES PER LA HIPOTECA DE L’ANOIA

pahanoia

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: