La ONU recull les denúncies de les PAHs

PAH-BCN
Nacions Unides recull les denúncies de la PAH i condemna durament la política d’habitatge de l’Estat espanyol
Avui s’ha fet públic, a través del web de l’Alt Comissionat de Nacions Unides, l’informe anual de la Relatora Especial sobre el Dret a un Habitatge Adequat de les Nacions Unides, Raquel Rolnik. Aquest any la Relatora ha centrat el seu informe en l’anàlisi de l’impacte que la financiarització de l’habitatge està tenint sobre el dret a un habitatge adequat. L’informe es presentarà oficialment a l’Assemblea Anual de l’ONU que es realitzarà el proper 29 d’octubre a Nova York.
L’informe és demolidor, i conclou que les polítiques dels últims anys que han prioritzat l’accés a l’habitatge en règim de propietat a través d’hipoteques s’han demostrat un absolut fracàs i han portat a la vulneració sistemàtica del dret a un habitatge adequat. En particular, l’informe destaca l’estat espanyol com a exemple negatiu d’aquesta política fallida, que ha portat a la ruïna a centenars de milers de persones, a través de 400.000 execucions hipotecàries des de 2007. Així, l’informe assenyala que «El paradigma que considerava la propietat de l’habitatge com la forma de tinença més segura ha resultat ser fals, ja que un dels principals resultats de les crisis recents ha estat l’augment de les execucions hipotecàries, com a Espanya «(pàg. 11).
Entre altres coses, l’informe també denuncia amb contundència les polítiques d’austeritat que estan perjudicant al conjunt de la població i vulnerant encara més el dret a un habitatge digne, al mateix temps que «s’assignen enormes quantitats de recursos públics per al rescat d’institucions financeres «(pàg. 12).
L’anàlisi de la Relatora conclou amb algunes recomanacions, demanant que «es modifiqui el paradigma, passant de les polítiques basades en la financiarització de l’habitatge a un enfocament d’aquestes polítiques centrat en els drets humans» (pàg. 24). Per això «els estats han de promoure alternatives a la política d’habitatge basada en el crèdit privat i la propietat» a través de «habitatges socials de lloguer i altres formes de tinença col · lectiva i individual», així com «promoure una combinació de sistemes de tinença , inclosos un sector immobiliari públic que no es regeixi pels mercats liberalitzats i sistemes de lloguer amb rendibilitat limitada o lloguers regulats, per prevenir l’exclusió i segregació social «(pàg. 25). També «s’han de crear marcs jurídics i institucionals per garantir la seguretat de la tinença de formes diferents, inclòs el lloguer».
Anem, el contrari del que ara mateix està fent el govern espanyol que insisteix en voler reanimar el model de la bombolla immobiliària, a través de polítiques tan nefastes com el banc dolent, la reforma del lloguer per fer-ho encara més insegur i l’agilització els desnonaments.
Recordem que el març del 2012 la Relatora Raquel Rolnik va visitar Barcelona, ​​convidada per l’Observatori DESC, i va tenir ocasió de trobar-se amb desenes de famílies afectades per la hipoteca de diferents PAHs.
Després aquesta trobada, també se li va fer lliurament del llibre de la PAH, Vides hipotecades, que la Relatora cita en el seu informe en més d’una ocasió. De fet, la Relatora va agrair la informació proporcionada per la PAH i ha lamentat les poques dades oficials disponibles a l’estat espanyol respecte a la problemàtica.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: